SI | EN

Dejavnosti

Izobraževanje: Claude Faubert

Skupnost muzejev Slovenije, Sekcija za tehniško dediščino, vabi 3. in/ali 4. junija 2019 na izobraževanje. Gostili bomo dolgoletnega muzejskega strokovnjaka iz Kanade, Clauda Fauberja (kratek življenjepis spodaj).

 

Ponedeljek, 3. junij 2019, med 10.00 in 13.30, Narodni muzej Slovenije, Metelkova.

Claude Faubert bo v obliki predavanj, diskusije in delavnic predstavil:

- nekatere sodobne vidike muzejskega dela, še posebej s poudarkom na evalvaciji muzejskih razstav;

- izpostavil posamezne sodobne trende v muzejih;

- možnost vključevanja slovenskih muzealcev v mednarodno izobraževanje, ki poteka v okviru ICOM ITC (The ICOM International Training Centre for Museum Studies ) več info:  https://icom.museum/en/activities/research-development/icom-learning/;

- delavnico “Reading Artifacts” kot eno najuspešnejših komponent izobraževanja v okviru ICOM/ ITC. https://icom.museum/en/activities/research-development/icom-learning/

 

Torek, 4. junij 2019, 10.00 do 14.00, Topilnica Hg, Arkova 50, Idrija, Center za upravljanje z dediščino živega srebra, Idrija.

Srečanje v Idriji (http://www.cudhg-idrija.si/unesco-dediscina-hg/) je namenjeno predvsem predstavnikom muzejev s področja tehniške dediščine, vsekakor pa ste dobrodošli tudi kolegice in kolegi iz ostalih muzejev.

 

Claude Faubert bo najprej predstavil dva aspekta dela z  muzejskimi zbirkami:

  • Oblikovanje strategije zbiralne politike in Dostopnejše zbirke.

 

Na kratko bo predstavil tudi delavnico “Reading Artifacts” kot eno najuspešnejših komponent izobraževanja v okviru ICOM/ ITC. https://icom.museum/en/activities/research-development/icom-learning/

  • Diskusija
  • Ogled Topilnice Hg, stalne razstave Od rude do kapljic živega srebra

 

 

Claude Faubert (kratek življenjepis)

Claude Faubert je muzejski strokovnjak in svetovalec predvsem na področjih razstav in muzejev znanosti in tehnike, kulturne dediščine in muzejskega izobraževanja. Med leti 2001 in 2011je bil direktor Kanadskega muzeja znanosti in tehnike (Canada Science and Technology Museum), ki je največji in najcelovitejši kanadski muzej znanosti in tehnike. Med leti 2011 in 2015 je bil v istem muzeju podpredsednik Zbirk in raziskovanja. Claude je že dolgo aktiven član ICOM/, med leti 2007 in 2013 je bil član izvršnega odbora ICOM. Je tudi volilni član komiteja CIMUSET.

Od leta 2013 je koordinator izobraževanja ICOM-ITC (ICOM International Training Centre, več: https://icom.museum/en/activities/research-development/icom-learning/), s sedežem v Palace Museum v Pekingu ter od leta 2018 še koordinator izobraževanj pri pridobivanju kompetenc na področju muzejev znanosti in tehnike.

Njegovo mednarodno delovanje sega zadnja leta tudi v Latinsko Ameriko, kjer sodeluje pri projektih volonterstva (ekoturizem in kulturna dediščina).

Kontakt: cfaubert@rogers.com