SI | EN

Dejavnosti

18. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev v Narodni galeriji

V Narodni galeriji bo 15. maja 2018 v organizaciji Skupnosti muzejev Slovenije, Društva restavratorjev Slovenije in Narodne galerije s pričetkom ob 10.00 potekalo 18. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev, kjer bodo sodelujoči iz Slovenije in širše regije predstavljali svoje delo s plakati, kratkimi filmi in predavanji. Predavanja in predstavitve bodo namenjene strokovni javnosti.

Stroka pa se želi s spremljevalno razstavo, ki bo predstavila aktualne projekte, približati tudi širši javnosti. Razstava plakatov bo na ogled do torka 22. maja 2018, vsak dan razen ponedeljka, od 10. do 18. ure, v četrtek do 20. ure. Vstop je prost. Vabljeni k ogledu!

Na razstavi plakatov bodo predstavljeni številni projekti. Omeniti velja posege na delih Ptičar in Prestar Fortunata Berganta ter delo hrvaških kolegov na sliki ekstremnih dimenzijami (447 × 795 cm)  Srečanje papeža Leona I. Velikega z Atilo. Med arheološko problematiko izstopajo posegi na kovinskem gradivu, ki so ga v preteklosti renovirali zasebni zbiralci z metodami, ki so za muzejsko gradivo povsem neprimerne. Med stenskimi slikami je posebej zanimiv prispevek o problematiki prezentacije preteklih posegov na srednjeveških stenskih poslikavah v cerkvi na Vrzdencu. Izjemno zahtevna so bili tudi dela na štukaturah češkega kiparja Vaclava Macha na fasadi Obrtne šole na Aškerčevi v Ljubljani.